zaterdag 5 december 2015

De enige echte Kerststolle!

Voor mij dan natuurlijk. Iedereen heeft daar waarschijnlijk zo zijn eigen idee over. Maar deze maakte mijn moeder al, en haar moeder voor haar en zo kan ik waarschijnlijk nog wel even doorgaan.Dus die (sorry hoor) onsmakelijke kleffe krentenbroden die ze hier in Nederland Stolle durven te noemen, Thnxx but no thnxxx. Ik bak zelf wel.

Gisteren dus eindelijk maar de tijd genomen om de kerststollen te maken. Te laat? Jazeker, die horen eigenlijk ergens in november gemaakt te worden. Voor wie wil, kan al lezend meebakken. Dan heb je gelijk de kersthit van dit jaar. Je eigenlijk gebakken kerststollen!


Dit zijn zo'n beetje de benodigdheden.




Je hebt 250 gram ontvelde amandelen nodig. En een keukenhulp is dan zeker makkelijk, want ze moeten (niet al te fijn) gemalen worden. Die doe je samen met de 250 gram rozijnen, 250 gram krenten en 80 gram sukade door de kilo bloem met gist ( of zelfrijzend bakmeel zo je wilt) heen.


In een flinke kom, dat is je "droge " kom. Die kun je  nu even wegzetten. Straks pas weer nodig, als de natte zooi gemengd is. In een nieuwe kom begin je met 250 gram boter en 250 gram ( of iets minder als je niet zo'n zoetekauw bent zoals mijn familie).



Glad mixen, en dan 1 voor 1 4 eieren er door mixen. Dan komen de vanille suiker, 8 druppels bittermandel aroma, 8 druppels citroen aroma 2 flesjes (!) rum aroma 2 mespunten foelie en 2 mespunten kardemom.

Dan gaan er nog 100 gram rundvet (bijna nergens te vinden, dus of zelf uitsmelten, of vervangen door ossewit) en 500 gram kwark in, en dan begint het zware werk.

Overigens zijn keukenhulpjes er in alle soorten en maten 

En nou is het handig dat je in iedergeval 1 van je tweebenige keukenhulpen in de buurt houdt, want nu gaan we kliederen. Maak in je droge bak een kuiltje, nou ja, flinke kuil hoor, en giet het natte spul er in.Ik doe zelf altijd even met de kneedhaken het eerste deel mengen.
 
en daarna door met de door de natuur gegeven kneedhaken. Als alles behoorlijk door elkaar gekneed is,
strooi je wat bakmeel op je "kneedvlak " en kneed je nog even door tot het deeg zoals ze dat zo mooi zeggen een homogene massa is.Ik deel deze hoeveelheid deeg meestal door drie, dan heb je behoorlijke broden zeg maar.

Dit jaar heb ik op verzoek weer eens een brood met spijs gemaakt. Voor mijzelf hoeft dat er absoluut niet in, En eerlijk gezegd, ik vond het ook verschrikkelijk om te doen.
Op het pakje stond, meng met een half ei, en dat heb ik dan ook braaf gedaan, maar yakkie, da's vies! Gelukkig was mijn keukenhulp in de buurt, ( op wiens verzoek ik ook het brood met spijs maak trouwens!) want met dat ik dat plakkerige spul beet had voelde ik me echt een pietsie gehandicapt.

Maar goed, het zit er in. Voor de zekerheid heb ik het brood met spijs apart gebakken, je weet nooit of dat het bakproces beïnvloed. Met een temperatuur van ongeveer 170 graden moet het ongeveer 75 minuten bakken. Afhankelijk van je oven mag er halverwege een alufolietje over je brood, omdat die anders echt te bruin wordt!

Daarna snel de beide andere broden nog gebakken, en voilá, zie hier het resultaat:



Hoe ze smaken? Ja, dát weten we pas met de kerst.Tot die tijd nog even flink met aluminiumfolie ingepakt in de vriezer, zodat de smaken goed kunnen mengen, en dan zijn ze ook echt op z'n lekkerst!

Tip van de dag: Maak ook eens je eigen kerststolle!


2 opmerkingen: